Kurkuma – właściwości, zalety i przeciwwskazania

Kurkuma ma niezwykle bogatą tradycję na całym świecie. Jest niezwykłą, złocistą przyprawą o orientalnym zapachu, która ma to do siebie, że barwi dłonie i wszystko z czym ma kontakt. Ta przyprawa jest również bardzo ważna dla zdrowia, ponieważ ma wiele właściwości leczniczych. Jest bardzo łatwa w użyciu, gdyż nadaje się do wielu dań, a nawet można ją dodać do samej wody pitnej. Wystarczy wsypać łyżeczkę tej przyprawy do jedzenia, albo picia.

Bogata historia kurkumy

Historia kurkumy sięga 3500 lat. Egipcjanie wielokrotnie używali kurkumy w swoich pismach medycznych i przepisach. Grecy używali kurkumy do barwienia różnych potraw, w tym sosów, zup i marynat. W XV wieku pierwsi arabscy kupcy sprowadzili tę przyprawę do Europy i Indii. Od wieków wykorzystuje się ją w gastronomii, ale także w włókiennictwie, kosmetyce oraz medycynie. Przepisy są ściśle egzekwowane dla wszystkich, którzy je sprzedają lub używają. Jest na tyle istotnym elementem kuchni, że Indian Institute of Spices, najstarszy instytut w Indiach, utworzył centrum edukacyjne, w którym przeszkoleni profesjonaliści mogą szerzyć swoją wiedzę na temat korzystania z tej ważnej przyprawy.

Pozyskiwanie kurkumy

Przyprawa ta pozyskiwana jest z suszonego, zmielonego kłącza popularnej rośliny rosnącej dziko w Indiach. Kurkuma pochodzi z rodziny imbirowatych, co za tym idzie jest blisko spokrewniona z imbirem, a jej korzeń przypomina właśnie korzeń imbiru. Najważniejszym składnikiem, któremu kurkuma zawdzięcza wiele swoich zdrowotnych właściwości jest zawarta w niej kurkumina. Kurkumina jest dobrze znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych i jest prekursorem wielu innych ważnych związków zawartych w kurkumie. Oprócz kurkuminy, kurkuma zawiera szeroką gamę witamin i minerałów, dzięki czemu jest doskonałą przyprawą do jedzenia. Kurkuma to także łagodna, aromatyczna przyprawa, którą można stosować niemal wszędzie, gdzie jej potrzebujesz.

Zastosowania kurkumy

Kurkuma posiada wiele bogatych zastosowań. Te, które przedstawiliśmy to zaledwie kilka z naszych ulubionych:

  • Kurkuma jest używana w curry i stir-fry i staje się popularnym składnikiem kuchni tajskiej.
  • Można go dodawać do zup, gulaszu, pilawów, zapiekanek, a nawet nakładać na jajka i ryby.
  • Kurkuma jest używana do produkcji niektórych z najpopularniejszych na świecie toników zdrowotnych, w tym syrop z kurkumy, powszechny składnik curry.
  • Kurkuma jest używana w przyprawach do nacierania grillowanych mięs, drobiu i ryb.

Właściwości kurkumy

Kurkuma zawiera wiele związków przeciwzapalnych, które pomagają obniżyć zawartość cukru. Stosuje się ją od wieków w Indiach i Azji w leczeniu wielu różnych dolegliwości. Jest powszechnie używany jako przyprawa do przyprawiania curry, zup i innych gotowanych potraw. Chociaż jest to łagodna przyprawa, nadal jest wystarczająco skuteczna, aby zwalczać stany zapalne. Kurkuma zawiera różne związki chemiczne, które, jak stwierdzono, pomagają zmniejszyć wytwarzanie czynników zapalnych, a nawet zapobiegać lub odwracać istniejące stany zapalne w tkankach, takich jak chrząstka i stawy.

Kurkuma jest również źródłem wielu innych korzyści zdrowotnych, takich jak działanie przeciwnowotworowe. Sproszkowana kurkuma stanowi doskonałe źródło minerałów, w tym żelaza, magnezu, fosforu i potasu. Pomaga również regulować poziom cukru we krwi oraz wspomaga odporność i regenerację skóry. Może także poprawić nastrój, zwiększyć energię, poprawić trawienie i pomóc zwalczać stany zapalne, a także pomaga łagodzić ból i choroby, takie jak zapalenie stawów, astma, toczeń itp.

Przeciwwskazania do spożywania kurkumy

Mimo to, iż przyprawa ta niesie wiele korzyści zdrowotnych, to istnieją sytuacje, kiedy to nie należy spożywać kurkumy. Wtedy to może się to wiązać z poważnymi zagrożeniami dla zdrowia. Powinny jej unikać osoby:

  • które karmią piersią
  • mają zaburzenia z krzepliwością krwi
  • mają zaburzenia z poziomem cukru we krwi
  • z refluksem
  • z alergiami
  • z kamieniami żółciowymi
  • pacjenci w trakcie chemioterapii

Jeżeli masz jakieś problemy zdrowotne, zaleca się by przed spożywaniem kurkumy skonsultować się z lekarzem, by nie doprowadzić do reakcji niepożądanych. Dodatkowo mężczyźni powinni pamiętać, że spożywanie kurkumy obniża poziom testosteronu, co może mieć wpływ na płodność. Ciekawostkę może stanowić to, że stosowanie kurkumy metodą dożylną jest śmiertelne, a przekonała się o tym pewna amerykanka, więc nie radzimy powtarzać jej błędów.