Jakie korzyści niesie ze sobą picie kawy i jaki jej rodzaj wybrać?

Zrozumienie pochodzenia kawy jest ważne zarówno dla bycia świadomym tego co się pije, jak i dla szybkiego stania się ekspertem w dziedzinie kawy. Kawa pochodzi z Etiopii. Wiadomo, że owoce kawowca znano tam już ponad 2000 lat temu. Ziarna kawy podobno przybyły do Europy w XIV wieku, a pierwsze kawiarnie powstały w Anglii dopiero w XVII wieku. Dziś Etiopia nie jest już największym na świecie krajem produkującym kawę. Obecnie to miano nieprzerwanie od 150 lat przysługuje Brazylii. W samym 2016 roku wyprodukowano tam ponad 2,5 miliona ton kawy, która jest rozprowadzana na całym świecie. Choć Etiopia wciąż utrzymuje się w czołówce producentów to przed nią możemy znaleźć takie kraje jak wspomniana Brazylia, Wietnam, Indonezja, Kolumbia oraz Honduras.

Dlaczego kawa działa na nas pobudzająco?

Kawa to świetny sposób na zwiększenie naszego poziomu energii, pozbycie się tych nocnych drzemek mózgowych i utrzymanie nas w stanie czuwania. W ciągu ostatnich kilku lat kawa stała się coraz bardziej popularna ze względu na swoje właściwości zdrowotne i wygodę. Ale dlaczego kawa tak nas pobudza? To unikalne działanie kawa zawdzięcza zawartej w niej kofeinie. Kofeina jest substancją naturalnie występującą w ziarnach kawy. Jest jednym z podstawowych składników psychoaktywnych kawy i działa poprzez stymulację układu nerwowego. Działa na nas pobudzająco, ponieważ na poziomie molekularnym przypomina adenozynę i może wchodzić w interakcję z jej receptorami. Kofeina jest stosowana jest także w medycynie w leczeniu chorób serca, nadciśnienia i cukrzycy. Kofeina faktycznie stymuluje nasze ciała, zmieniając sposób, w jaki przeżywamy nasz dzień. Pomaga nam nam nie zasnąć przez dłuższy czas i nastawia nas do produktywnej, ciężkiej pracy.

Pozytywne skutki picia kawy

Jeśli zastanawiacie się czy warto pić kawę i czy niesie ona za sobą jakieś pozytywne wartości dla naszego organizmu to po przeczytaniu tego akapitu powinniście już wiedzieć. Filiżanka kawy z rana wprawdzie nie zastąpi nam śniadania, ale ma wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Kawa pomaga nam w następujących obszarach:

  • poprawia zdrowie układu krążenia i układu oddechowego,
  • poprawia układ odpornościowy,
  • zwiększa poziom energii,
  • zwiększa czujność umysłową,
  • zwiększa koncentrację,
  • zmniejsza ryzyko problemów z sercem
  • poprawia trawienie poprzez stymulację enzymów i poprawę układu trawiennego
  • zmniejsza ryzyko depresji oraz cukrzycy

Jakie są najpopularniejsze rodzaje kawy?

Najpopularniejsze rodzaje kawy to Espresso, Cappuccino i Latte. Nie są to jednak wszystkie z dostępnych nam kaw. Często kawy dzielimy na dwie główne kategorie. Kawy czarne i kawy białe. Przyjrzyjmy się więc dokładniej tym, które pijemy najczęściej.

  • Espresso – to mała czarna kawa parzona pod ciśnieniem. Jest zrobiony z 25 ml wody, więc jest dość mocnym rodzajem. Wykorzystuje się ją zazwyczaj jako baza do innych rodzajów kaw, choć są i tacy, którzy piją samo czyste espresso.
  • Ristretto – to kawa, która jest niezwykle podobna do espresso. Różni ją to, że zawiera mniej kofeiny. Dzieje sie tak dlatego, że krócej poddawana jest ekstrakcji. Mimo to ma bardzo wyrazisty i delikatnie słodki smak.
  • Americano – to kawa z espresso i wody w proporcji 1:1. Czasem przyrządza się ją również z jednej porcji espresso i dwóch porcji wody. Wtedy jest znacznie słabsza i delikatniejsza. Kawa znana w Polsce pod nazwą “czarna kawa” to właśnie zazwyczaj coś podobnego do Americano
  • Lungo – oznacza to po włosku „długi”. Jest to kolejna wariacja na temat espresso. Tym razem odrobinę przedłużona. Polega na tym, że przez tę samą porcję kawy co espresso przepuszcza się więcej wody (ok. 100 ml). Dzięki takiemu zabiegowi ma łagodniejszy smak i bywa bardziej wodniste.
  • Caffé latte – powstaje z połączenia jednej porcji espresso i dwóch porcji gorącego spienionego mleka. Jest dość charakterystyczne poprzez występowanie grubej pianki mlecznej na powierzchni kawy.
  • Cappuccino – wariacja Caffé latte, które posiada mniej mleka, przez co jest mocniejsze i ma mniejszą warstwę mlecznej pianki.
  • Flat white – kawa z tłustego mleka i espresso. Idealnie balansuje intensywnością espresso i delikatnością mleka. Z tego względu jest idealnym napojem do tak zwanego latte art.